قیصر امین پور درگذشت …

بامداد امروز (سه‌شنبه هشتم آبان) قیصر امین‌پور، خالق واژه های ناب، شاعر آفتاب و آب و آینه، پس از طی یک دوره‌ی نسبتا طولانی‌ی بیماری در بیمارستان دی درگذشت. وی متولد دوم اردیبهشت ۱۳۳۸ در دزفول است . تحصیلات ابتدایی و متوسطه‌ی خود را در گتوند و دزفول به‌پایان‌برد. سپس به تهران آمد و دکترای خود را در رشته‌ی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۶ دریافت‌کرد. فعالیت هنری‌ی او از حوزه‌ی اندیشه و هنر اسلامی در سال ۱۳۵۸ آغاز شد. در سال ۱۳۶۷ سردبیر مجله سروش نوجوان شد. در سال ۱۳۸۲ نیز به عنوان عضو فرهنگستان ادب و زبان فارسی انتخاب شد.
اولین مجموعه شعرش را با عنوان "تنفس صبح" که بخش عمده‌ی آن غزل بود و حدود بیست قطعه شعر آزاد؛ از سوى انتشارات حوزه‌ی هنرى در سال ۶۳ منتشر کرد و در همین سال دومین مجموعه شعر-اش "در کوچه آفتاب" را در قطع پالتویى توسط انتشارات حوزه‌ی هنرى وابسته به سازمان تبلیغات اسلامى به بازار فرستاد. در سال ۱۳۶۵ "منظومه‌ی ظهر روز دهم "توسط انتشارات برگ وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى به بازار مى‏آید که شاعر در این منظومه ۲۸ صفحه‏اى ظهر عاشورا، غوغاى کربلا و تنهایى عشق را به عنوان جوهره سروده بلندش در نظر مى‏گیرد. سال ۶۹ برگزیده دو دفتر تنفس صبح و در کوچه آفتاب با عنوان "گزیده دو دفتر شعر" از سوى انتشارات سروش از وى منتشر مى‏شود.
"آینه ‏هاى ناگهان" تحول کیفى و کمى امین‏پور را بازتاب مى‏دهد؛ در این مرحله امین‏پور به درک روشن‏ترى از شعر و ادبیات مى‏رسد. اشعار این دفتر نشان از تفکر و اندیشه‏اى مى‏دهد که در ساختارى نو عرضه مى‏شود.

aminpoor.jpg

آینه ‏هاى ناگهان، امین‏پور را به عنوان شاعرى تأثیرگذار در طیف هنرمندان پیشرو انقلاب تثبیت مى‏کند و از آن سو نیز موجودیت شاعرى از نسل جدید به رسمیت شناخته مى‏شود. در اواسط دهه هفتاد دومین دفتر از اشعار امین‏پور با عنوان "آینه ‏هاى ناگهان ۲"منتشر مى‏شود که حاوى اشعارى است که بعدها در کتاب‏هاى درسى به عنوان نمونه ‏هایى از شعرهاى موفق نسل انقلاب مى‏آید. در همین دوران است که برخى از اشعار وى همراه با موسیقى تبدیل به ترانه ‏هایى مى‏شود که زمزمه لب‏هاى پیر و جوان مى‏گردد. پس از تثبیت و اشتهار، ناشران معتبر بخش خصوصى علاقه خود را به چاپ اشعار امین‏پور نشان مى‏دهند و در اولین گام، انتشارات مروارید گزینه اشعار او را در کنار گزینه اشعار شاملو، فروغ، نیما و… به دست چاپ مى‏سپارد که در سال ۷۸ به بازار مى‏آید. "گل‏ها همه آفتابگردانند" جدیدترین کتاب امین‏پور نیز در سال ۸۱ از سوى انتشارات مروارید منتشر شد که به چاپ‏هاى متعدد رسید و با استقبال خوبى روبه‏رو شد. دکتر قیصر امین ‏پور در سال ۱۳۸۲ علی رغم تمایلش از سردبیری سروش نوجوان استعفا داد، وی تا پیش از مرگ، ضمن عضویت در فرهنگستان زبان و ادبیات فارسى؛ در دانشگاه تهران و الزهرا تدریس می کرد وبه کارهاى پژوهشى مشغول بود. روان‌اش شاد. شعر زیر نمونه‌ای است از او:

    ما که این همه برای عشق
                          آه و ناله ی دروغ می کنیم
    راستی چرا
    در رثای بی شمار عاشقان
                                 -که بی دریغ-
    خون خویش را نثار عشق می کنند
    از نثار یک دریغ هم
                                دریغ می کنیم؟

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.